Loading...

Staar

Staar

In de volksmond wordt staar als één ziekte gezien. In werkelijkheid is staar onder te verdelen in twee soorten oogziektes: grauwe staar en grijze staar. Bij beide oogafwijkingen kan het zicht permanent wegvallen. Het is daarom niet zo verwonderlijk dat beide ziektes onder de noemer ‘staar’ vallen. Echter zijn beide oogafwijkingen distinctief.

Cataract

Wanneer U last heeft van cataract krijgt uw iris een grauwgrijze kleur. Vandaar dat cataract ook wel grauwe- of grijze staar wordt genoemd. Mensen met deze aandoening geven aan dat het lijkt alsof er een mist voor de ogen voltrekt. De lens van het oog wordt steeds meer ondoorschijnend en het zicht wordt minder.

Cataract symptomen en risicogroep

Een herkenningspunt van de ontwikkeling van beginnende cataract zijn vlekjes in het oog. U kunt zelf controleren of U last heeft van vlekken in het oog door recht in een lichtbron te kijken. Wanneer U in de leeftijdscategorie 50-65 jaar valt, heeft U 50% kans op cataract. Zodra U in de beginperiode cataract detecteert is hier prima mee te leven. Neem contact met ons op voor een gratis oogcontrole.